Ministrant podchodzi z kielichem do ołtarza, robi ukłon do ołtarza, a następnie stawia kielich na ołtarzu. Bierze korporał z kielicha i rozkłada go na środku ołtarza. Zdejmuje palkę i kładzie ją przy rozłożonym korporale. Patenę z hostią stawia na ołtarzu, a kielich stawia na rozłożonym już wcześniej korporale na rogu ołtarza. Robi ukłon i odchodzi.
Ministrant bierze z kredensu ampułki z winem i z wodą, a następnie przynosi je do ołtarza. Kłania się ołtarzowi i stawia na nim ampułki. Gdy ksiądz naleje wodę i wino do kielicha ministrant zabiera ampułki i wraca z nimi.
Dwóch ministrantów podchodzi do ołtarza - jeden z dzbanuszkiem i miseczką, drugi z ręczniczkiem. Czekają przy ołtarzu na księdza, aby obmyć mu ręce. Proszę zwracać uwagę na to, aby przy tych czynnościach ksiądz nie czekał na ministrantów, ale aby ministranci byli w pełnej gotowości i czekali na księdza.
Po skończonej Komunii Św. lub zaraz po przyjęciu Komunii Św. przez księdza, ksiądz oczyszcza patenę i kielich. Trzeba obserwować księdza i być gotowy na oba scenariusze. Ministrant podchodzi z ampułką wody (i wina) i nalewa księdzu do kielicha lub pateny. Jeżeli ksiądz nadstawia palce, należy lać wodę po palcach. Po skończonej czynności ministrant wraca na miejsce, chyba, że ksiądz wyraźnie powie, aby poczekał (może się tak zdarzyć, gdy jest więcej naczyń do oczyszczenia).
Ministrant pełni różne funkcje podczas Mszy Świętej, w tym przygotowanie ołtarza, podawanie niezbędnych przedmiotów i pomoc w czynnościach liturgicznych. Ministrant rozkłada kielicha obejmuje ustawienie kielicha, korporału, palki i pateny z hostią na ołtarzu. Podaje ampułki z wodą.
Lavabo, czyli obmycie rąk księdzu.
Sprawdź swoją wiedzę w teście, klikając w pole "Rozpocznij Test"